Duurzame energie uit etensresten in Zuidoost

In Amsterdam Zuidoost willen we als energiecommissie versnellen naar een ciculaire economie. Afscheiding kan anders. Met voesdelresten uit horeca kan groene energie opgewerkt worden; dit proces heet het vergisten van swill-afval. Op forteiland Pampus is dit jaar al een biogister in gebruik genomen.

Lokaal schone energie opwekken met afval
Momenteel rijden in Amsterdam Zuidoost nog veel verschillende afvalinzamelaars. Dit afval wordt door heel Nederland versleept en uitendelijk gecomposteerd. Jaar op jaar blijven de afvalkosten behoorlijk stijgen. In tijden van corona heerst er veel onzekerheid.
Toch wil ik graag vooruitkijken met het project duurzame energie uit etensresten in Zuidoost. Hiermee gaan we de inzameling van etensresten bij bedrijven, waaronder horeca en hotels verwerken tot duurzame energie in een installatie bij de Johan Cruijff Arena en daarmee heel veel vervoerskilomters besparen. Een biovergister produceert elektriciteit en warmte uit de etensresten. Deze duurzame energie gebruikt JC ArenA. Daarnaast levert de installatie compost en kunstmest uit de etensresten. De kosten voor de afvalverwerking zullen niet hoger zijn dan wat er nu betaald wordt door bedrijven. Er is een samenwerkingsverband op Amstel III, genaamd Zuidoost Circulair. Daarvan zijn zeven grote bedrijven initiatiefnemer. Te weten ABN Amro, AMC, ING, JC ArenA, Nationale Nederlanden, NUON, UvA-HvA en de gemeente Amsterdam. Op den duur zullen de kosten voor de toekomst niet meer afhankelijk zijn van de ontwikkeling van de afvalkosten in de markt.

Laura Monathen

Benieuwd wat ik voor jou kan betekenen?

> Lees verder Laura Monathen

Calisthenics
trainer

> Lees verder Laura Monathen

PR, Social Media
Event Management

> Lees verder Laura Monathen