Sociale energietransitie in Corona tijden

Amsterdam, 13-11-2020
 
Ik heb mijn energieverbruik verminderd en hiermee het termijnbedrag voor elektriciteit en gas met tweeëndertig procent kunnen verlagen na het toepassen van meerdere maatregelen. Veertig euro per maand, vierhonderdtachtig euro voor een jaar. De opgedane kennis en ervaringen wil ik graag delen.
 
Een snelle ‘quick win’!
Wist u dat uit een normale kraan of douche negen à veertien liter water per minuut komt? Met een waterbespaarder kunt je dit tot maximaal de helft terugbrengen. Gemiddeld bespaart een inzetstukje drie kubieke meters water en acht kubieke meters gas per jaar. Afgelopen maand kreeg ik mijn bestelling van zeshonderd ecosavers met hulp van CoForce. In elk zakje zitten drie waterstroomregelaars; twee voor een kraan en een voor de douche. De waterstroomregelaars zijn de meest goedkope en eenvoudige manier om veel water te besparen. De waterbespaarder is in een handomdraai geplaatst. Past op vrijwel iedere kraan waar de tuit vanaf te schroeven is. Je schroeft de tuit van de kraan of douchekop eraf, schuift de waterbespaarder ertussen en schroeft de tuit weer op de kraan. Daarna verbruikt de kraan of douche tot vijftig procent minder water, zonder dat een huishouden hoeft in te leveren op comfort!
 
Een klein gebaar met impact.
De kleine waterbespaarders heb ik kosteloos met een begeleidende brief bezorgd bij mijn buren. Deze wandeling koste tweeenhalf uur. Drie woonblokken van De Alliantie in Venserpolder, een wijk in Amsterdam Zuidoost (Bijlmer Centrum). Zeshonderd huishoudens in drie gemengde VVE’s. Mijn doel was om mensen aandacht te geven, te enthousiasmeren, te informeren en op te roepen om samen in beweging te komen. Achter elke brievenbus gaat een ander verhaal. Ik hoop dat de achttienhonderd ecosavers op de juiste plek in een kraan komen om water te besparen en hiermee ook aardgas en indirect geld.
 
Tot nu toe heb ik van vier buren een snelle reactie ontvangen. Elke buur contacteerde op een andere manier. Een via WhatsApp, een per e-mail en de andere telefonisch. Een buurman met een innovatief idee en een concrete vraag voor hulp bij het opstarten en te presenteren aan gemeente en bedrijven verbonden aan Darko, duurzame initiatieven makelaar van CoForce. Van een andere buurman een indirecte vraag over een gedateerde cv ketel die hopelijk spoedig wordt vervangen door Bonarius. En een goed gesprek over de vele mogelijkheden om bij te dragen aan de energietransitie en het milieu. Tenslotte een buur doorverwezen naar stichting Woon voor een afspraak met een energiecoach.
 
Voor meer informatie kijk op de Facebook pagina Duurzaam Venserpolder en de website: http://www.coforce.nu/

Laura Monathen

Benieuwd wat ik voor jou kan betekenen?

> Lees verder Laura Monathen

Calisthenics
trainer

> Lees verder Laura Monathen

PR, Social Media
Event Management

> Lees verder Laura Monathen